0

iPod-ul împlineşte 10 ani. Ce se va întâmpla cu primul mp3 player produs de Apple.

iPod-ul, primul mp3 player al companiei Apple, împlineşte anul acesta 10 ani. Unii experţi din domeniu cred că aniversarea gadgetului nu va una fericită deoarece dispozitivul portabil este cel mai puţin popular din gama de gadgeturi a companiei, scrie ziarul britanic The Guardian.

iPod-ul clasic nu a mai fost îmbunătăţit din 2009 când i s-a mărit capacitatea de stocare de la 120GB la 160GB. În magazinul online al companiei Apple, timpul de livrare al dispozitivului a fost mărit de la 24 de ore la trei zile, iar câţiva distribuitori importanţi din SUA au anunţat că mai au foarte puţine iPod-uri în stoc, ceea ce a dus la speculaţii potrivit cărora producţia lui ar putea fi întreruptă în curând. "IPod-ul este, în esenţă, terminat", crede Alice Enders, o consultantă media a companiei Enders Analysis. "Vânzările sunt în scădere de ceva timp", a mai adăugat ea, precizând că Apple şi-a îndreptat atenţia către dispozitive precum iPhone sau iPad, care au adus companiei un profit record de 20 de miliarde de dolari.iPod-ul a fost lansat la doar câteva zile după atacurile teroriste din septembrie 2001

Circumstanţele lansării iPodului nu au fost favorabile pentru produs, scriu jurnaliştii de la The Guardian. La doar câteva zile după atacurile teroriste din septembrie 2001, un comunicat de presă al companiei Apple anunţa "dezvăluirea unui dispozitiv revoluţionar", despre care preciza doar că nu este un Mac.

Steve Jobs, preşedintele Apple, a gândit o strategie prin care produsele companiei să fie integrate în jurul Mac-ului, celebrul computer introdus în 1984. Ideea lui Jobs a fost să plaseze Mac-ul în mijlocul unui "ecosistem digital", astfel încât toate dispozitivele noi să poată fi conectate la el. Primul astfel de dispozitiv a fost iPod-ul. "De ce muzică? Cu toţii iubim muzica şi este întotdeauna plăcut să faci ceea ce iubeşti", a explicat Steve Jobs la vremea respectivă. "Este un target imens, nu cunoaşte bariere şi nu există niciun lider de piaţă. Nimeni nu a găsit încă reţeta perfectă pentru muzica digitală", a mai spus el în legătură cu decizia Apple de a lansa un mp3 player.

IPod-ul putea să memoreze 1000 de piese, se încărca într-o oră şi costa aproape 400 de dolari. La momentul lansării era compatibil doar cu computerele Mac, ceea ce a stârnit numeroase critici. Blogurile de tehnologie s-au umplut de ironii precum: acronimul iPod vine de la "idioţii stabilesc preţurile produselor noastre" (idiots Price Our Devices) sau de la "pretind că este un dispozitiv original" (I Pretend it's an Original Device) - referinţe la faptul că iPodul nu a fost nici primul şi nici cel mai ieftin player de muzică.

iTunes a crescut vânzările la iPod

Totuşi, la doar cinci ani de la apariţia iPod-ului, Apple ajunge cel mai mare distribuitor de muzică din lume, succes datorat şi magazinului său online iTunes. Ideea din spatele iTunes este că oamenii vor ca muzica să fie a lor, nu doar să o închirieze de undeva. Jobs a mizat pe faptul că oamenii vor colecţiona muzica digitală, la fel cum obişnuiau să colecţioneze casete şi discuri de vinil. Preşedintele Apple la convins cele mai mari companii din industria muzicală să adopte viziunea sa.

Acum, din cei 99 de cenţi cu cât se plăteşte o melodie de pe iTunes în SUA, Apple ia 22 de cenţi, iar ce rămâne se împarte între artişti, impresari şi case de discuri. Apple nu s-a îmbogăţit din cei 22 de cenţi pe melodie, susţine Phil Schiller, vicepreşedinte de marketing al companiei. Datorită succesului iTunes s-au vândut foarte multe iPod-uri explică Schiller. "iPod-ul face bani. Magazinul online iTunes nu", recunoaşte el.

La ora actuală, iPhone-ul a înlocuit iPod-ul. Telefonul înregistrează un mare succes datorat în mare parte aplicaţiilor sale şi nu muzicii. "Piaţa americană de muzică digitală pare să fie anostă", spune Alice Enders, de la Enders Analysis. "Problema actuală este că peste 75% din muzica vândută în SUA este pe CD-uri", explică ea. (Alexandra Pele)

0

Apple a lansat noile generaţii de playere iPod

Apple a lansat aseară noile generaţii de playere multimedia -binecunoscutele iPod-uri: Shuffle, Nano şi Touch. Fără să revoluţioneze lumea melomanilor, aceste jucării foarte strategic construite şi dotate vin cu mici schimbări faţă de precedentele modele, schimbări menite să atragă noi clienţi şi să convingă o parte dintre actualii adepţi că merită să investească într-un gadget Apple proaspăt ca roua dimineţii.

iPod Touch (generaţia a IV-a)

Ca şi precedentele playere iPod Touch, acest ultim model este copiat aproape în totalitate după telefonul Apple. S-a renunţat evident la funcţionalitatea GSM, iar camera foto integrată are un senzor mai mic. Totuşi, pe partea de video înregistrează la rezoluţie High Definition.

Amatorii de convorbiri video au la dispoziţie aplicaţia Face Time, şi aceasta prezentată cu ocazia lansării iPhone-ului 4. Ecranul este de asemenea identic cu cel întâlnit la iPhone 4: Apple Retina Display de 3.5 inch şi 960 x 640 pixeli.iPod Touch 4 are un corp incredibil de subţire (7,2 mm), dar şi uşor (101 grame) dacă ţinem cont de dotările din interior şi de faptul că este metalic.Bateria asigură o autonomie de 40 de ore audio sau 7 ore de video.

Noul iPod Touch 4 va fi disponibil în versiuni de 8 GB, 32 GB şi 64 GB. Acestea vor avea un preţ de 229 $, 299 $, respectiv 399 $.

iPod Nano (generaţia a VI-a)

Nano a ajuns la generaţia a VI-a, iar cu această ocazie putem spune cred pentru prima dată că un produs Apple involuează din punct de vedere tehnic.

Steve Jobs n-a mai dorit cameră pe noul iPod Nano, iar motivele nu pot fi deocamdată decât simple speculaţii. Avem însă în faţă o jucărioară foarte şarmantă, care se laudă cu o greutate de doar 21 de grame (am putea să-i spunem că e sufletul nostru, nu?).Specificaţiile principale sunt: ecran de 1.54 inch (240 x 240 pixeli), 8 / 16 GB stocare, accelerometru, radio FM şi maximum 24 de ore autonomie.

Modelul de 8 GB va costa 149 $, în vreme ce pentru iPod Nano 16 GB americani vor scoate de la ciorap 179 $.

iPod Shuffle (generaţia a IV-a)

După ce generaţia a III-a a reuşit să-i întristeze până şi pe aprigii susţinători Apple, cel mai simplist şi accesibil player Apple revine la o formă apropiată de iPod Shuffle 2 care se pare că a prins mult mai bine la public. Prezenţa butoanelor va face mai facil controlul, iar asta nu poate decât să ne bucure. Toţi cei care ne-am jucat cu iPod Shuflle 3 ştim cât de mult ne-a exasperat din cauza controlului extrem de greoi şi limitat.

Noul iPod Shuffle are o capacitate de 2 GB, cu mult prea puţin dacă ne raportăm la cerinţele actuale. Nici autonomia nu este grozavă: maximum 15 ore. Preţul de 49 $ este însă unul pentru orice buzunar.

0

Apple Inc.-the best Apple in the world!



Apple Inc. ( până în ianuarie 2007 Apple Computer, Inc.) este o companie din Silicon Valley, cu sediul înCupertino,California, cu scop principal de activitate în tehnologia computerelor. Cunoscută mai ales pentru computereleMacintosh, Apple are o reputație de inovație în industria de înaltă tehnologie. Compania Apple a fost înființată la 1 aprilie, 1976 de către Steve Jobs, Steve Wozniak, și Ronald Wayne, pentru a vinde calculator personal Apple I. Acestea au fost construite de mână de către Wozniak și prima dată arătate publicului la Homebrew Computer Club. Apple I a fost vândut ca o placă de bază (cu procesor, memorie RAM), mai puțin decât ceea ce este astăzi considerat un computer personal. Apple I a fost lansat pe piață în iulie 1976 cu pretul de 666.66$.

Apple a fost încorporat la 3 ianuarie 1977, fără Wayne, care a vândut partea sa din cadrul companiei înapoi la Jobs și Wozniak pentru 800$. Mike Markula furniza afaceri finanțare și de expertiză de 250.000$ în timpul încorporării Apple.

Apple II a fost introdus la 16 aprilie 1977, la West Coast Computer Faire. Se diferenția de rivalii TRS-80 și Commodore PET, pentru că venea cu o grafică colorată și o arhitectură deschisă. În timp ce modelele de dinainte foloseau benzi de casetă ca și dispozitive de stocare, Apple folosea 5 diskete floppy de 1/4 inch pentru interfață, numite Disk II.

Apple II a fost ales de către VisiCalc -program de calcul tabelar- pentru a fi platformă desktop pentru primul "killer ap". VisiCalc a creat o piață de afaceri pentru Apple II și a dat utilizatorilor un motiv în plus să cumpere Apple II - compatibilitatea cu biroul. În conformitate cu Brian Bagnall, Apple a exagerat cifrele de vânzări fiind pe locul trei după Commodore și Tandi până a venit VisiCalc.

Până la sfârșitul anului 1970, Apple a avut o linie de designeri de calculatoare personale și o linie de producție. Apple II a fost urmat de Apple III, în mai 1980 din postura de societate concurat cu IBM și Microsoft în mediul de afaceri.

Jobs și mai mulți angajați apple împreună cu Jef Raskin au vizitat Xerox PARC în decembrie 1979 pentru a vedea Xerox Alto. Xerox a acordat inginerilor Apple trei zile de acces la facilitățile PARC într-un 1 milion$ în pre-IPO Apple stock. Jobs a fost convins de faptul că toate viitoarele computere vor utiliza o interfață grafică, precum și dezvoltarea de o interfață grafică; a început pentru Apple Lisa.

Steve Jobs a început lucrul la Apple Lisa în 1978, dar în 1982 a fost înlăturat din echipa Lisa. În 1983 Lisa a fost primul computer personal vândut pentru public cu o interfață grafică, dar comercializarea lui a fost un eșec din cauza prețului mare și a numărului limitat de aplicații.

În 1984 Apple lansează Macintosh. Debutul său a fost anunțat de faimoasa reclamă de 1,5 milioane $ din 1984. Aceasta a fost regizată de Ridley Scott în 22 ianuarie 1984, iar acum este considerat un eveniment crucial pentru succesul Apple.

La început Macintosh s-a vândut bine, dar vânzările următoare nu au fost foarte puternice. Vânzările Apple a atins noi cote înalte, iar compania a avut prima ofertă publică pe 7 septembrie 1984. Apple este în continuă creștere în 1980 datorită vânzărilor din sectorul educației, atribuite de adaptare la limbajul de programare LOGO, folosite în multe școli cu Apple II. În unitatea de învățământ a fost făcută o donație de Apple II și un pachet software Apple LOGO publice pentru fiecare școală din stat.

Apple introduce în 1991 PowerBook care a stabilit forma modernă și ergonomică a computerelor laptop. În același an Apple a introdus System 7, un mare upgrade pentru sistemul de operare care adaugă culoare interfeței grafice și introducea noi capabilități petntru funcțiile de rețea. Ca urmare a succesului de LC, Apple a prezentat Centris linie. Sfârșitul a fost dezastruos pentru Apple.

În acest timp Apple a experimentat cu o serie de alte produse care nu au avut succes pe piață cum ar fi aparate foto digitale, CD-playere audio portabile, difuzoare, console video, aparate TV. Seria Apple II a fost considerată prea scumpă pentru a începe producția. În 1990 Apple lansează pe piață Macintosh LC cu un singur slot de extensie pentru Cardul Apple. Apple a încetat să mai vândă Apple II în 1993.

La 15 august 1998 Apple a introdus pe piață un nou calculator care amintește de Macintosh 128k: iMac. Echipa de design a iMac-ului a fost condusă de Jonathan Ive, cel care mai târziu avea să facă designul iPod-ului și iPhone-ului. Apple a vândut aproape de 800.000 de unități în primele cinci luni și prin asta a revenit la profitabilitate pentru prima dată după 1993. În 1998 Apple a anunțat scoaterea pe piață a software-ului Macromedia Final Cut, extinzâdu-se pe piața de editare digitală. În anul următor Apple lansează alte două produse de editare: iMovie și Final Cut Pro care mai târziu urma să fie un semnificant program de editare video cu peste 800.000 de utilizatori înregistrați la începutul lui 2007. În 2002 Apple scoate pe piață și pachetele software Nothing Real, Shake, Emagic, GarageBand, iPhoto și iLife.

La 24 Martie 2001, după câțiva ani de dezvoltare, apare sistemul de operare Mac OS X, bazat pe OPENSTEP șiBSD Unix. La 18 mai 2001 se deschide primul Apple Retail Store (prăvălie cu amănuntul, specializată și oficială) înVirginia, California, SUA. În același ani Apple scoate pe piață produsul portabil iPod, un audioplayer digital, care a fost un mare succes de piață: în 6 ani au fost vândute peste 100 de milioane de unități. În 2003 a fost prezentat Apple produsul iTunes Store, o prăvălie online în web, aceasta oferind muzică disponibilă legal pentru download pentru 0,99 $ pe cântec. Serviciul a devenit rapid lider de piață, cu peste 5 miliarde de descărcări până în iunie 2008.

În anul 2010 compania Apple a lansat computerul tabletă iPad, mai întâi în Statele Unite ale Americii și pe cele 2continente ale Americii, care imediat a devenit celebru. Acesta îndeplinește în același timp rolul mai multor aparate sau dispozitive mobile, ca de ex. smartphone mobil, aparat de navigație după sistemul GPS, e-Reader (cu acesta se pot accesa biblioteci și librării digitale și citi cărți pe ecranul iPad), browser Internet, jocuri electronice, dicționare electronice și multe altele.

0

iPod Revolution-this changes everything!



iPod este o marcă populară de dispozitive media portabile deținută de compania americană Apple.In anul 2008 Apple a recunoscut că la baza popularului iPod stă tehnologia pusă la punct de inventatorul britanic Kane Kramer, 52, care a creat un prototip la vârsta de 23 ani. Compania Apple a fost forțată să admită faptul că britanicul este părintele lui iPod, după ce a fost dată în judecată de firma Burst, care susținea că deține patentul pe tehnologia playerului muzical. Dispozitivul inventat acum 30 de ani de britanic, numit IXI, putea stoca numai 3,5 minute de muzică pe un cip. Schițele sale arătau un player de dimensiunile unui card de credit, cu un ecran rectangular și cu un meniu central, foarte similar cu cele de la iPod.Primul dispozitiv iPod a fost lansat în octombrie 2001 cu o capacitate de stocare de aproximativ 1.000 de melodii în format MP3 sau 5 gigabait de date. Conectarea la calculator era asigurată de o interfață de tip firewire, cu o viteză de transfer de 400 Mb/s, disponibilă în mod standard pe calculatoarele Apple.

Anii 2002 SI 2003 au adus noi generații care, în afară de o capacitate de stocare crescută de până la maximum 40 gigabait, au venit cu o rotiță senzitivă ce a revoluționat interfața cu utilizatorul. De asemenea, începând cu generația a treia, sincronizarea cu calculatorul s-a putut face și folosind interfața USB.

Sfârșitul anului 2004 marchează apariția primul iPod cu ecran color denumit iPod Photo. Tot în 2004 Apple introduce pe piață o nouă linie de dispozitive cu dimensiuni reduse sub titulatura de iPod Mini. La fel ca și modelul iPod standard, iPod Mini este echipat cu un disc dur, dar cu o capacitate de 4 gigabait. Varianta Mini s-a dovedit un succes pe piață.Începutul anului 2005 aduce un nou concept de iPod denumit Shuffle, care avea o funcționalitate limitată. Dar, iPod-ul Shuffle a permis companiei Apple să intre și pe piața dispozitivelor MP3 ieftine. i

Podul Shuffle cu o capacitate de 512 megaocteți a fost lansat pe piața din Statele Unite ale Americii la un preț de 99 $, existând și o variantă de 1 gigabait cu un preț de 149 $. De remarcat că iPod-ul Shuffle nu are ecran, atipic pentru un dispozitiv MP3.

În februarie 2005 Apple lansează o a doua generație de iPod Mini, dar spre sfârșitul anului se renunță la acest model.

iPod Mini este oficial înlocuit cu o nouă serie denumită "iPod Nano". Nano se remarcă prin dimensiuni ultrareduse și o memorie pe bază de tehnologie flash cu o capcitate de stocare de 1, 2 sau 4 gigaocteți.

La sfârșitul anului 2005 Apple înlocuiește modelul Photo cu un nou model denumit iPod Video. Video este echipat cu un ecran color mult mai performant, are o rezoluție de 320x240 pixeli, o diagonală de 6,3 cm (2,5 țoli) și permite redarea de conținut nu numai audio, dar și video.

În septembrie 2006 Apple lansează a doua generație din seria Nano. Noile iPod-uri Nano vin echipate cu o carcasă din aluminiu, rezistentă la zgârieturi, cu o durată de viață a bateriei îmbunătățită și cu capacități de stocare de până la 8 gigaocteți.

iPod Video cunoaște o nouă revizie, dar mai puțin semnificativă: luminozitatea ecranului este îmbunătățită și se introduce o funcție de căutare a melodiilor.

Este lansată și generația a doua din gama Shuffle. Noul iPhod Shuffle este dotat cu o clamă pentru prinderea de haine și are o capacitate de 1 gigaoctet și un preț de doar 79 $ pe piața americană.

Pe 9 aprilie 2007 Apple a anunțat pe situl lor web că începând din noiembrie 2001 au fost vândute în total peste 100 de milioane de iPod-uri.

 
Copyright © Ioana Angela