iPod Revolution-this changes everything!



iPod este o marcă populară de dispozitive media portabile deținută de compania americană Apple.In anul 2008 Apple a recunoscut că la baza popularului iPod stă tehnologia pusă la punct de inventatorul britanic Kane Kramer, 52, care a creat un prototip la vârsta de 23 ani. Compania Apple a fost forțată să admită faptul că britanicul este părintele lui iPod, după ce a fost dată în judecată de firma Burst, care susținea că deține patentul pe tehnologia playerului muzical. Dispozitivul inventat acum 30 de ani de britanic, numit IXI, putea stoca numai 3,5 minute de muzică pe un cip. Schițele sale arătau un player de dimensiunile unui card de credit, cu un ecran rectangular și cu un meniu central, foarte similar cu cele de la iPod.Primul dispozitiv iPod a fost lansat în octombrie 2001 cu o capacitate de stocare de aproximativ 1.000 de melodii în format MP3 sau 5 gigabait de date. Conectarea la calculator era asigurată de o interfață de tip firewire, cu o viteză de transfer de 400 Mb/s, disponibilă în mod standard pe calculatoarele Apple.

Anii 2002 SI 2003 au adus noi generații care, în afară de o capacitate de stocare crescută de până la maximum 40 gigabait, au venit cu o rotiță senzitivă ce a revoluționat interfața cu utilizatorul. De asemenea, începând cu generația a treia, sincronizarea cu calculatorul s-a putut face și folosind interfața USB.

Sfârșitul anului 2004 marchează apariția primul iPod cu ecran color denumit iPod Photo. Tot în 2004 Apple introduce pe piață o nouă linie de dispozitive cu dimensiuni reduse sub titulatura de iPod Mini. La fel ca și modelul iPod standard, iPod Mini este echipat cu un disc dur, dar cu o capacitate de 4 gigabait. Varianta Mini s-a dovedit un succes pe piață.Începutul anului 2005 aduce un nou concept de iPod denumit Shuffle, care avea o funcționalitate limitată. Dar, iPod-ul Shuffle a permis companiei Apple să intre și pe piața dispozitivelor MP3 ieftine. i

Podul Shuffle cu o capacitate de 512 megaocteți a fost lansat pe piața din Statele Unite ale Americii la un preț de 99 $, existând și o variantă de 1 gigabait cu un preț de 149 $. De remarcat că iPod-ul Shuffle nu are ecran, atipic pentru un dispozitiv MP3.

În februarie 2005 Apple lansează o a doua generație de iPod Mini, dar spre sfârșitul anului se renunță la acest model.

iPod Mini este oficial înlocuit cu o nouă serie denumită "iPod Nano". Nano se remarcă prin dimensiuni ultrareduse și o memorie pe bază de tehnologie flash cu o capcitate de stocare de 1, 2 sau 4 gigaocteți.

La sfârșitul anului 2005 Apple înlocuiește modelul Photo cu un nou model denumit iPod Video. Video este echipat cu un ecran color mult mai performant, are o rezoluție de 320x240 pixeli, o diagonală de 6,3 cm (2,5 țoli) și permite redarea de conținut nu numai audio, dar și video.

În septembrie 2006 Apple lansează a doua generație din seria Nano. Noile iPod-uri Nano vin echipate cu o carcasă din aluminiu, rezistentă la zgârieturi, cu o durată de viață a bateriei îmbunătățită și cu capacități de stocare de până la 8 gigaocteți.

iPod Video cunoaște o nouă revizie, dar mai puțin semnificativă: luminozitatea ecranului este îmbunătățită și se introduce o funcție de căutare a melodiilor.

Este lansată și generația a doua din gama Shuffle. Noul iPhod Shuffle este dotat cu o clamă pentru prinderea de haine și are o capacitate de 1 gigaoctet și un preț de doar 79 $ pe piața americană.

Pe 9 aprilie 2007 Apple a anunțat pe situl lor web că începând din noiembrie 2001 au fost vândute în total peste 100 de milioane de iPod-uri.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © Ioana Angela