iPod-ul împlineşte 10 ani. Ce se va întâmpla cu primul mp3 player produs de Apple.

iPod-ul, primul mp3 player al companiei Apple, împlineşte anul acesta 10 ani. Unii experţi din domeniu cred că aniversarea gadgetului nu va una fericită deoarece dispozitivul portabil este cel mai puţin popular din gama de gadgeturi a companiei, scrie ziarul britanic The Guardian.

iPod-ul clasic nu a mai fost îmbunătăţit din 2009 când i s-a mărit capacitatea de stocare de la 120GB la 160GB. În magazinul online al companiei Apple, timpul de livrare al dispozitivului a fost mărit de la 24 de ore la trei zile, iar câţiva distribuitori importanţi din SUA au anunţat că mai au foarte puţine iPod-uri în stoc, ceea ce a dus la speculaţii potrivit cărora producţia lui ar putea fi întreruptă în curând. "IPod-ul este, în esenţă, terminat", crede Alice Enders, o consultantă media a companiei Enders Analysis. "Vânzările sunt în scădere de ceva timp", a mai adăugat ea, precizând că Apple şi-a îndreptat atenţia către dispozitive precum iPhone sau iPad, care au adus companiei un profit record de 20 de miliarde de dolari.iPod-ul a fost lansat la doar câteva zile după atacurile teroriste din septembrie 2001

Circumstanţele lansării iPodului nu au fost favorabile pentru produs, scriu jurnaliştii de la The Guardian. La doar câteva zile după atacurile teroriste din septembrie 2001, un comunicat de presă al companiei Apple anunţa "dezvăluirea unui dispozitiv revoluţionar", despre care preciza doar că nu este un Mac.

Steve Jobs, preşedintele Apple, a gândit o strategie prin care produsele companiei să fie integrate în jurul Mac-ului, celebrul computer introdus în 1984. Ideea lui Jobs a fost să plaseze Mac-ul în mijlocul unui "ecosistem digital", astfel încât toate dispozitivele noi să poată fi conectate la el. Primul astfel de dispozitiv a fost iPod-ul. "De ce muzică? Cu toţii iubim muzica şi este întotdeauna plăcut să faci ceea ce iubeşti", a explicat Steve Jobs la vremea respectivă. "Este un target imens, nu cunoaşte bariere şi nu există niciun lider de piaţă. Nimeni nu a găsit încă reţeta perfectă pentru muzica digitală", a mai spus el în legătură cu decizia Apple de a lansa un mp3 player.

IPod-ul putea să memoreze 1000 de piese, se încărca într-o oră şi costa aproape 400 de dolari. La momentul lansării era compatibil doar cu computerele Mac, ceea ce a stârnit numeroase critici. Blogurile de tehnologie s-au umplut de ironii precum: acronimul iPod vine de la "idioţii stabilesc preţurile produselor noastre" (idiots Price Our Devices) sau de la "pretind că este un dispozitiv original" (I Pretend it's an Original Device) - referinţe la faptul că iPodul nu a fost nici primul şi nici cel mai ieftin player de muzică.

iTunes a crescut vânzările la iPod

Totuşi, la doar cinci ani de la apariţia iPod-ului, Apple ajunge cel mai mare distribuitor de muzică din lume, succes datorat şi magazinului său online iTunes. Ideea din spatele iTunes este că oamenii vor ca muzica să fie a lor, nu doar să o închirieze de undeva. Jobs a mizat pe faptul că oamenii vor colecţiona muzica digitală, la fel cum obişnuiau să colecţioneze casete şi discuri de vinil. Preşedintele Apple la convins cele mai mari companii din industria muzicală să adopte viziunea sa.

Acum, din cei 99 de cenţi cu cât se plăteşte o melodie de pe iTunes în SUA, Apple ia 22 de cenţi, iar ce rămâne se împarte între artişti, impresari şi case de discuri. Apple nu s-a îmbogăţit din cei 22 de cenţi pe melodie, susţine Phil Schiller, vicepreşedinte de marketing al companiei. Datorită succesului iTunes s-au vândut foarte multe iPod-uri explică Schiller. "iPod-ul face bani. Magazinul online iTunes nu", recunoaşte el.

La ora actuală, iPhone-ul a înlocuit iPod-ul. Telefonul înregistrează un mare succes datorat în mare parte aplicaţiilor sale şi nu muzicii. "Piaţa americană de muzică digitală pare să fie anostă", spune Alice Enders, de la Enders Analysis. "Problema actuală este că peste 75% din muzica vândută în SUA este pe CD-uri", explică ea. (Alexandra Pele)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © Ioana Angela